Undersøking, Registrering av otoakustiske emisjonar
Hørselsscreening hos nyfødde (OAE)
Vi tester høyrselen til alle nyfødte for å kunne oppdage eit eventuelt medfødt høyrselstap så tidleg som mogeleg, og då kunne setje i gang hjelpetiltak så raskt som mogeleg.
Før
Testen blir utført ved barselavdelinga helst tatt andre døgnet etter fødselen, på grunn av forholda i mellomøyret. Det er lettast å utføre testen mens barnet søv og er roleg.
Under
Vi registrerer otoakustiske emisjoner (OAE). Dette er en objektiv hørselsmåling, der vi tester funksjonen i det indre øret. Vi setter inn en liten propp som inneholder en mikrofon og en høyttaler, i øregangen til barnet.
Høyttaleren sender klikkelyder inn i øret. Ved bearbeiding av klikkelydene blir det generert en lyd i det indre øret som vi måler via mikrofonen.
Målingen er rask og smertefri. Ved respons på en slik måling, er det lite sannsynlig at barnet har nedsatt hørsel.
Hos noen barn får vi ikke respons med OAE, og dette kan ha flere grunner. Hvis barnet fremdeles har fostervann eller fosterfett i øregangen, eller har veldig trange øreganger, kan det føre til at vi ikke får respons. Det kan også være tekniske forhold under undersøkelsen som er årsaken til manglende respons. Statistisk sett er det kun 2 - 3 av 1000 barn som vil være hørselshemmet ved fødselen.
Etter
Viss responsen ikkje blir godkjent på begge øyrene før 2. levedøgn, vil barnet fulgt opp med vidare testing på øre-nese-hals-avdeling.
Det kan også være aktuelt å undersøke om barnet har gjennomgått ein spesiell virusinfeksjon i svangerskapet (CMV), som kan gje hørselstap. Dette blir gjort enkelt og smertefritt ved hjelp av ein spyttprøve frå barnet.
Kontakt
Førde sentralsjukehus
Kvinneklinikken
Oppmøtestad
Kvinneklinikken er på flyttefot
18. september begynte vi innflyttinga i nye, flotte lokaler i Livabygget. Vi er framleis å finne i 5. etasje, og du tek trapp eller heis som før. Inngangen til Livabygget, med mor-barn-avdeling, vil bli merka. Her finn du føde, gynekologisk sengepost og barneavdelinga. I begynnelsen av oktober flyttar kvinneklinikken sine poliklinikkar, som no heiter kvinnepoliklinikken, frå 6. etasje til dei gamle lokala i 5. etasje.
Med flytting følger det med litt endringar, og vi jobbar med å få dette på plass så fort som mogleg. Ønsker du å nå oss på telefon, har vi dei samme telefonnummera som før. Velkommen til oss!
Føde- og barselavdeling
All kontakt på dagtid til sekretær i ekspedisjon i 5. etasje, anten direkte ved oppmøte i luke eller ved telefonkontakt 578 39 233. Kontakt etter klokka 15.00 til tlf: 578 39 233/578 39 132, då går telefon direkte inn på felles vaktrom for gynekologi, føde og barsel. Ved oppmøte i avdelinga etter klokka 15.00, ta direkte kontakt med personell på vaktrom i 5. etasje.
Gynekologisk sengepost
All kontakt på dagtid til sekretær i ekspedisjon i 5. etasje, anten ved direkte oppmøte i luke eller ved telefonkontakt 578 39 233. Kontakt etter klokka15.00 til tlf: 578 39 233/578 39 132, då går telefon direkte inn på felles vaktrom for gynekologi, føde og barsel. Dersom du som pasient har fått time til konsultasjon føl du instruksen på innkallinga i høve oppmøtestad.
Føde poliklinikk
All kontakt via telefon i høve ultralyd. Du kan du ringe på dagtid måndag til fredag frå klokka 08.00 til klokka 15.00, på tlf: 578 39 233. Har du time på fødepoliklinikk kontaktar du ekspedisjonen i 6. etasje (innerst i gangen på gynekologisk poliklinikk).
Gynekologisk poliklinikk
All kontakt på dagtid til sekretær i ekspedisjon i 6. etasje frå mandag - fredag frå kl.08.00 - 15.00 (innerst i gangen på gynekologisk poliklinikk). Telefon: 57839239/ 57839241
Amme poliklinikk - fredagar
Har du ønskje om time på ammepoliklinikk, ring sekretær på dagtid måndag til fredag klokka 08.00 - 15.00, telefon: 578 39 233. Tilvising er ikkje naudsynt. Oppmøtestad til ammepoliklinikk er på venterom i 6. etasje.
Samtalepoliklinikk
Har du behov for fødselssamtale er det naudsynt med tilvising frå jordmor eller fastlege. Her treff du faste jordmødre som i tillegg til samtalepoliklinikken, jobber ved føde/barsel avdelinga. Oppmøtestad er i 6. etasje. Du må gjerne ha med partner under samtalen.
Førde sentralsjukehus
Svanehaugvegen 2
6812 Førde