Diagnose
Fødsel - tvillingar/fleirlingar
Er du gravid med tvillingar / fleirlingar bør du føde barna dine på ein fødeavdeling med fødselslege, anestesilege og barnelege tilgjengeleg heile døgnet.
Korleis svangerskapet ditt har gått, kor langt du har komen i svangerskapet når fødselen startar og korleis du og barna har det ved fødselens start vil avgjere kva for fødselsmetode, fødselsovervaking og fødselshjelp som du treng. Ein tvilling- / fleirlingfødsel krev meir overvaking av fødselen enn av kun eitt barn.
Tilvising og vurdering
Legen og jordmora som følger deg opp i svangerskapet vil lage ein plan for fødselen saman med deg.
Før
Eit tvilling- / fleirlingsvangerskap og fødsel medfører ein auka risiko for komplikasjonar enn det er når du er gravid med eitt barn. Derfor er det viktig at du følger opp svangerskapskontrollane.
Når du er gravid med fleire barn, vil fødselen starte før termin. Dei fleste føder mellom 36.og 38. veke i svangerskapet, og fødselen skal settast i gang seineast ved veke 39. Får du rier eller mistanke om at fostervatnet har begynt å renne, må du ta kontakt med lege eller fødeavdelinga umiddelbart.
Under
Tvillinger
Når det er planlagt at du skal føde barna dine på vanlig måte er det et team av jordmødre, barnepleiere, gynekologer og barnelege sammen med deg eller i nærheten av deg. Om barna fødes i hodeleie er det som oftest jordmor som tar imot barna. Lege er også tilstede på fødestuen.
Barnet som ligger an til å bli født først kaller vi tvilling 1, og barnet som ser ut til å komme sist kaller vi tvilling 2.
Når tvilling 1 er født, undersøker legen magen din med ultralyd for å se hvordan tvilling 2 kommer ned i fødselskanalen.
Tvilling 2 har nå fått god plass i livmoren. For å unngå at barnet snur seg til en ugunstig stilling, holder jordmor eller lege på hver side av magen din for å hindre at tvilling 2 legger seg på tvers. De holder dette grepet til hodet eller setet til barnet har engasjert seg i fødselskanalen, og det ikke lenger er mulig for barnet å snu seg.
Tvilling 2 blir som oftest født innen 10 - 30 minutter etter tvilling 1, men det kan hende at riene avtar eller stopper opp etter at tvilling 1 er født. Lege avgjør om du skal få et ristimulerende drypp.
Flerlinger
Er du gravid med mer enn to barn, er svangerskapet og fødsel mer komplisert. Derfor vil fastlegen din eller jordmor på helsestasjonen, henvise deg til gynekolog eller til poliklinikk for gravide på sykehuset når det er mistanke om eller bekreftet at du er gravid med mer enn to barn.
Gynekologen vil sammen med deg legge en plan for svangerskapskontrollene og fødselen. Fødselen bør skje på fødeavdeling med høy beredskap – hvor gynekolog, barnelege og anestesi/operasjonspersonale er tilgjengelig hele døgnet. I Norge forløses trillinger eller firlinger ved keisersnitt.
Hjelp til forløsning
Det er større risiko for at en tvillingfødsel blir avsluttet med vakuum, tang eller keisersnitt enn om du føder ett barn. Ofte anbefales derfor epiduralbedøvelse når fødselen er i gang.
Skulle det oppstå en situasjon som gjør det nødvendig å forløse ett eller begge barna med vakuum, tang eller keisersnitt, vil gynekolog, barnelege samt anestesi- og operasjonspersonale være til stede og klare til å gripe inn.
Etter
Tvillingar blir ofte fødd før termin, og treng derfor ekstra oppfølging i tida etter fødselen. Om fødselen startar tidleg i svangerskapet / prematur fødsel, eller barna treng ekstra oppfølging / overvaking, fødselsvekta er låg eller om barna ikkje tar til seg nok mat, så må barna bli flytta til nyføddavdeling.
Amming
Amming av tvillingar krev ofte litt ekstra innsats, særleg i oppstarten av amminga. Nokon tvillingmødrer opplever at det kan ta litt tid å få i gong mjølkeproduksjonen og amminga.
Fordi tvillingar ofte blir fødd før termin og er mindre enn barn i svangerskap med eitt barn, kan det vere ekstra viktig at barna får morsmjølk. Bruk derfor tida og kreftane den første tida etter fødselen på å få i gong mjølkeproduksjon og amming.
Om barna er friske og har krefter til å amme, blir dei lagt til brystet til kvart måltid - og får tillegg av morsmjølkerstatning etter amming om og så lenge dei treng dette. Ikkje alle greier å fullamme begge barna, men all morsmjølka som barna kan få er viktig.
Kontakt
Førde sentralsjukehus
Kvinneklinikken
Oppmøtestad
Kvinneklinikken er på flyttefot
18. september begynte vi innflyttinga i nye, flotte lokaler i Livabygget. Vi er framleis å finne i 5. etasje, og du tek trapp eller heis som før. Inngangen til Livabygget, med mor-barn-avdeling, vil bli merka. Her finn du føde, gynekologisk sengepost og barneavdelinga. I begynnelsen av oktober flyttar kvinneklinikken sine poliklinikkar, som no heiter kvinnepoliklinikken, frå 6. etasje til dei gamle lokala i 5. etasje.
Med flytting følger det med litt endringar, og vi jobbar med å få dette på plass så fort som mogleg. Ønsker du å nå oss på telefon, har vi dei samme telefonnummera som før. Velkommen til oss!
Føde- og barselavdeling
All kontakt på dagtid til sekretær i ekspedisjon i 5. etasje, anten direkte ved oppmøte i luke eller ved telefonkontakt 578 39 233. Kontakt etter klokka 15.00 til tlf: 578 39 233/578 39 132, då går telefon direkte inn på felles vaktrom for gynekologi, føde og barsel. Ved oppmøte i avdelinga etter klokka 15.00, ta direkte kontakt med personell på vaktrom i 5. etasje.
Gynekologisk sengepost
All kontakt på dagtid til sekretær i ekspedisjon i 5. etasje, anten ved direkte oppmøte i luke eller ved telefonkontakt 578 39 233. Kontakt etter klokka15.00 til tlf: 578 39 233/578 39 132, då går telefon direkte inn på felles vaktrom for gynekologi, føde og barsel. Dersom du som pasient har fått time til konsultasjon føl du instruksen på innkallinga i høve oppmøtestad.
Føde poliklinikk
All kontakt via telefon i høve ultralyd. Du kan du ringe på dagtid måndag til fredag frå klokka 08.00 til klokka 15.00, på tlf: 578 39 233. Har du time på fødepoliklinikk kontaktar du ekspedisjonen i 6. etasje (innerst i gangen på gynekologisk poliklinikk).
Gynekologisk poliklinikk
All kontakt på dagtid til sekretær i ekspedisjon i 6. etasje frå mandag - fredag frå kl.08.00 - 15.00 (innerst i gangen på gynekologisk poliklinikk). Telefon: 57839239/ 57839241
Amme poliklinikk - fredagar
Har du ønskje om time på ammepoliklinikk, ring sekretær på dagtid måndag til fredag klokka 08.00 - 15.00, telefon: 578 39 233. Tilvising er ikkje naudsynt. Oppmøtestad til ammepoliklinikk er på venterom i 6. etasje.
Samtalepoliklinikk
Har du behov for fødselssamtale er det naudsynt med tilvising frå jordmor eller fastlege. Her treff du faste jordmødre som i tillegg til samtalepoliklinikken, jobber ved føde/barsel avdelinga. Oppmøtestad er i 6. etasje. Du må gjerne ha med partner under samtalen.
Førde sentralsjukehus
Svanehaugvegen 2
6812 Førde