Samstundes alvorlege rusmiddelproblem og psykiske lidingar vaksne

Psykisk helsevern

Begrepet ROP brukes som en samlebetegnelse for «Samtidig Ruslidelse Og Psykisk lidelse». En person med en ROP-lidelse, kan ha en alvorlig eller mindre alvorlig psykisk lidelse i kombinasjon med en alvorlig eller mindre alvorlig ruslidelse.

Innledning

Behandling for ROP-pasienter kan ha svært ulik målsetting. Vi ønsker å redusere skadene ved pågående rusmiddelmisbruk og bidra til at du får bedre psykisk helse og funksjonsevne. Et annet mål kan være bedret funksjonsevne og integrering i samfunnet. Ofte vil målsettingen endre seg underveis i behandlingsforløpet.

1. Før

Du vil motta et brev med tidspunkt og oppmøtested før første behandlingstime.

Noen har også behov for en døgninnleggelse i post eller institusjon. Tilbudet vil da blant annet bestå av miljøterapi, individuelle samtaler og deltakelse i grupper, medikamentell behandling, fysisk aktivitet.

For at en døgninnleggelse skal gi best mulig resultat, er det viktig med godt forarbeid. Da ønsker vi å avklare flere forhold relatert til din situasjon. Vi ønsker å være best mulig kjent med din situasjon, slik at behandlingen kan legges til rette for deg. Kontakt mellom behandlinginstitusjonen og de personene som allerede hjelper deg i ditt lokale hjelpeapparat er viktig (fastlege/kommune).

Kartlegging og utredning bør omfatte rusmiddelbruk, psykisk helse, kognisjon, somatisk helse – inkludert eventuelt tannhelse og ernæring. Vi ønsker også å kartlegge din sosiale situasjon og hvordan du fungerer, slik at det kan danne grunnlag for en behandlingsplan.

Du kan lese mer om kartlegging og utredning i rusbehandling i den nasjonale retningslinjen "Rus- og psykiske lidelser".

2. Under

Ofte vil et behandlingstilbud bestå av hjelp fra et behandlingsteam med ulike yrkesgrupper (lege, psykolog, sykepleier, sosionom). Vi kan møte deg enten på kontoret, hjemme hos deg eller et annet egnet sted. Når hjelpen kan foretas ulike steder – alt etter dine behov og din situasjon - heter det ambulant behandling. Et poliklinisk behandlingstilbud består av individuelle samtaler, eventuelt par- og familiesamtaler.

3. Etter

Etter et opphold i en døgninstitusjon, overtar det lokale hjelpeapparatet, det vil si fastlege og kommune. Før du blir utskrevet fra døgnbehandling, vil det være møter og samtaler mellom sykehuset og ditt lokale hjelpeapparat. Ved utskrivelse mottar du og din behandler et avslutningsbrev som er en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av tiltak videre.

Når du er ferdig med oppholdet i døgnavdelingen, overtar poliklinikken og den polikliniske behandleren oppfølgingen hvis du ønsker dette.

Psykisk helsevern

Helse Førde, Klinikk for Psykisk helsevern, postboks 1000, 6807 Førde.