Behandling
Korsbandsoperasjon, framre korsband
Fremre korsband er eit leddband som er viktig for å kontrollere rørsla til kneet og hindre at leggen glir framover i forhold til lårbeinet. I tillegg har det ei viktig rolle i å kontrollere rotasjonen i kneet.
Korsbandskade er ein vanleg skade i den aktive befolkninga.
Diagnosen blir stilt gjennom ei grundig klinisk undersøking hos knespesialist. MR er ikkje nødvendig for å stille diagnosen, men kan vere nyttig i kartlegging av assosierte skadar i kneet (skadar i menisken, andre skadar i leddband og brusk). Saman med ortopedkirurgen vil ein då bli samde om den rette behandlinga.
Tilvising og vurdering
Når du er tilvist på grunn av ein skade i fremre korsband i kneet, vil du bli kalla inn til undersøking hos knespesialist.
Det er viktig at du har shorts på ved undersøkinga. Diagnosen blir stilt gjennom grundige kliniske testar. Nokre stader må du fylle ut spørjeskjema som graderer knefunksjonen din.
Før
Trening
Det er viktig at du holder deg i best mulig form før operasjonen. Trening før innleggelse vil kunne påvirke resultatet og vil lette rehabiliteringen etter operasjonen. Ved smerter anbefales det å bruke smertestillende for å kunne opprettholde aktivitetsnivået.
Røyking og alkohol
Røyking og daglig inntak av alkohol gir en økt risiko for komplikasjoner etter operasjonen. Røyking forsinker heling av operasjonssåret. Vi anbefaler derfor at du holder opp med å røyke og inntar minst mulig alkohol før operasjonen. Når du er på sykehuset kan du få nikotinplaster.
Hygiene
Du skal dusje og vaske hår hjemme om morgenen på operasjonsdagen. Du skal ikke bruke neglelakk, sminke, parfyme eller smykker (inkl. øredobber og piercing). Ikke smør kroppen med bodylotion. Ta på deg nyvaskede klær etter at du har dusjet. Det kan være komfortabelt med tøy som ikke strammer over operasjonsstedet, gjerne vid bukse med glidelås i leggen.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.
Medisiner
Du vil få nærmere beskjed om hvilke av dine faste medisiner du skal ta bruke på operasjonsdagen. Bruker du insulin må du ta hensyn til at du faster slik at du ikke uten videre tar din vanlige morgendose, og det vil bli gitt informasjon om hvordan du skal forholde deg.
Ved bruk av blodfortynnende medisiner (for eksempel Marevan, Albyl-E, Plavix) må du avklare med kirurgen og/ eller din fastlege om du må slutte med disse før operasjonen og eventuelt når.
Under
Operasjonen skjer i narkose. I tillegg er det vanleg at du får bedøvd nokre av nervane i låret for å gi betre smertestillande effekt etter operasjonen.
Vi startar med å gjere ei kikholsundersøking for å sikre oss at korsbandet verkeleg er avrive. Samtidig behandlar vi skadar i menisk og brusk. Vi fjernar så restane av det øydelagde korsbandet. Sena eller senene som skal brukast til det nye korsbandet, blir teken ut.
Ved bruk av sikteapparat og røntgenbilete finn vi den rette plasseringa av korsbandet, og borar så kanalar i leggbeinet og lårbeinet. Det nye korsbandet blir drege inn i desse kanalane, og festa.
Dei to vanlegaste val av sener til nytt fremre korsband i Noreg er kneskjel-sene eller «hamstring»-sener. Valet er avhengig av alder, kva slags idrett du driv med og kva slags arbeid du har. I nokre tilfelle vil vi også bruke strekkesena til låret eller donorsener.
Etter
Smerter og bedøvelse
Det blir satt lokalbedøvelse i kneleddet mot slutten av operasjonen. Mange får i tillegg en nerveblokade. Dette skal lindre på smertene i etterkant av operasjonen og bedøvelsen kan vare i ca åtte timer. Etter operasjonen kan du oppleve at du ikke har helt kontroll over kneet. Derfor må du være forsiktig når du skal opp og gå de første gangene. Når bedøvelsen begynner å gå ut er det normalt å kjenne prikking i kneet og etter hvert noe smerte. Du vil få smertestillende tabletter.
Bandasje
Etter operasjonen vil du ha mellom tre og fem små operasjonssår rundt kneet. Disse er bandasjert.
Fysioterapi
De fleste pasienter kan reise hjem samme dag eller dagen etter operasjonen. Informasjon om oppfølging, kontroller, eventuelt sykemelding og aktivitetsnivå vil bli gitt av lege før utreise.
Ved utreise vil du trenge krykker. Dersom du allerede eier et par krykker kan du ta disse med til sykehuset for å slippe å kjøpe nye.
Du må selv bestille time til rehabilitering hos fysioterapeut to uker etter operasjonen. Ta gjerne med operasjonsbeskrivelsen til fysioterapeuten. Denne finner du på helsenorge.no
Smerter og hevelse
Kneet vil normalt sett hovne noe opp og gjøre vondt de første dagene etter operasjonen. Dette vil kunne lindres med ro, smertestillende og kuldepakninger. Du vil få resept på smertestillende som du kan hente ut på apoteket før du reiser hjem. Bruk disse etter avtale med legen.
Du skal bevege kneet så raskt som mulig etter operasjonen, og du skal bruke krykker når du går. Du kan tråkke på benet men dette avhenger av hvor mye smerter og hvor hovent kneet er. Når du sitter i ro er det viktig å sitte med benet høyt for dempe hevelse og smerter. Du skal ikke bruke pute under kneet, da kneet skal strekkes helt ut.
Operasjonssår og bandasje
Såret kan du selv skifte på etter 2-3 dager. Det er viktig å holde såret tørt under dusjing.
Stingene kan du få fjernet hos fastlegen din etter 14 dager.
Vær oppmerksom på at et operasjonssår skal være mest mulig i ro, så det trengs ikke sårskift hver dag. Husk alltid å ha rene hender når du skal skifte bandasje!
Infeksjon
Det er uvanlig at det blir betennelse i operasjonssåret. Du bør likevel være på vakt dersom du får økende smerter fra operasjonssåret eller stigende temperatur etter operasjonen.
Etter operasjonen kan man få en lett feberreaksjon med temperatur opp mot 38-38,5 grader. Etter to dager er vanligvis temperaturen normal igjen. Blir temperaturen høyere eller ikke normaliserer seg kan du ta kontakt med din fastlege eller legevakt.
Kontakt
Førde sentralsjukehus
Ortopedisk avdeling
Førde sentralsjukehus
Svanehaugvegen 2
6812 Førde