Kognitiv adferdsterapi ved langvarig smerte

Tanker påvirker følelser og adferd. Restrukturering av tanker kan bidra til et mer positivt følelsesliv og mer helsefremmende adferd. Kognitiv terapi kan redusere smerteopplevelsen, senke psykisk stress og øke funksjon i hverdagen.

Henvisning og vurdering

Fastlegen henviser til smertepoliklinikken, og du vil her møte et tverrfaglig team, som består av lege, fysioterapeut og psykolog.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

PERSONALIA PASIENT

• Navn, Personnummer

KONTAKTOPPLYSNINGER HENVISER

• Fastlege, legesenter
  • Adresse, telefonnummer (gjerne direkte nr.)

Henvisningsårsak

• Hva ønskes av oss, hvilken utredning
  • Hvilken poliklinikk henvises pasienten til?

2. Hvilken utredning / behandling er foretatt, og hvilken effekt hadde den?

• Tidligere diagnoser? Nåværende diagnostikk?
  • Er pasienten utredet av andre (fysioterapeut, psykolog, psykisk helsevern) skal epikrise vedlegges.
  • Nåværende behandlingstilbud?
  • Har pasienten krav på, og er det startet arbeid med individuell plan? (vedlegg)

3. Beskrivelse av pasient, sykdomshistorie, tilstand og daglig funksjonsnivå.

• Vekt, høyde, (BMI)
  • Hvilke symptomer har pasienten, varighet og utløsende årsaker?
  • Benyttes medikamenter? Hvilke, og hvilken dose?
  • Bruk av rusmidler (alkohol, medisiner, narkotiske stoffer)?
  • Er det foretatt en vurdering av blodprøver, er prøvene innenfor referanseområdet?

4. Hvordan er pasientens arbeidsstatus?

• Kort om utdanning og tidligere arbeidserfaring.
  • Har pasienten jobb, i så fall hvilken jobb og hvor stor stillingsandel?
  • Mottar pasienten inntektssikring via NAV pga helseplager, i så fall hvilken ytelse og prosentandel (sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uførepensjon)?
  • Hvordan er pasientens egen motivasjon i forhold til å komme seg tilbake i/ øke arbeidskapasitet?

5. Hvordan er pasientens hjemme-, familie-, sosiale-forhold?

• Barn, samboer/ ektefelle?
  • Hvem bor pasienten sammen med?
  • Har pasienten noen pågående belastninger som kan relateres til annet enn det aktuelle?

6. Dersom pasient er fremmedspråklig må det i tillegg opplyses:

• Nasjonalitet
  • Språk
  • Kjønn
  • Behov for tolk

1. Før

Våre pasienter blir spurt om å svare på spørreskjema i forbindelse med utredningen. Dette er til hjelp for oss, for å finne ut mest mulig om din tilstand. Dersom du er blitt forespurt om å delta i forskning hos oss, spør vi også om å få anonymisere de opplysningene du gir i spørreskjemaet for å se på dem i gruppesammenhenger.

2. Under

Ved smertepoliklinikken får alle pasienter med langvarig smerte tverrfaglig vurdering. Det vil si at du blir undersøkt av lege, fysioterapeut og psykolog. Undersøkelse av psykolog er viktig fordi at forskning og erfaring viser at smerter som varer over lengre tid (mer enn 6 måneder) ofte påvirker det meste i livet. Den fysiske tilstanden blir nedsatt, men det gjør også ofte livskvalitet i form av for eksempel redusert deltakelse i  sosiale/ familiære relasjoner, fritid og jobb. På smertepoliklinikken erfarer vi at en helhetlig tilnærming til behandling av langvarig smerte er den mest virkningsfulle, og vi vektlegger derfor økt livskvalitet like mye som økt fysisk funksjon. Den helhetlige tilnærmingen gir derfor optimal hjelp for langvarige smerter.

Psykologens rolle er å kartlegge både livskvalitet og din mentale helsetilstand, vi vet at den mentale helsen kan bli påvirket av smertene. De fleste opplever kun redusert livskvalitet, mens enkelte også kan oppleve for eksempel angst og depresjonssymptomer som følge av de ikke får muligheten til å leve det livet de ønsker å leve. Psykologen kan gi deg råd og hjelp til å forbedre både livskvalitet og mental funksjon. Dette bidraget vil ofte innvirke positivt på smertetilstanden i form av redusert smerteintensitet og økt fokus på livsverdier og aktiv deltakelse i livet ellers. Psykologens rolle er derfor sentral ved utredning og oppfølgning av langvarig smerte.

3. Etter

Etter at du er utredet ved smertepoliklinikken vil oppfølgingen din variere ut ifra ditt behov og tilgang på behandlingstilbud i hjemkommunen. Behandlingen kan prøves ut på smertepoliklinikken, og videre eventuelt overføres til primærhelsetjenesten. Enkelte pasienter har heller ikke behov for behandling, og kan følges videre av fastlegen.