Fedmeoperasjon
Personer med sykelig overvekt som ønsker å gå ned i vekt, men som ikke har lykkes etter gjentatte forsøk, kan få tilbud om fedmeoperasjon.
Det finnes i hovedsak to typer fedmeoperasjoner, gastric bypass (gastrisk bypass) og gastric sleeve (sleeve-gastrektomi). De aller fleste blir tilbudt gastric bypass fordi den har best dokumentert effekt på vektreduksjon, bedring av følgesykdommer og fordi bivirkningene er godt kjente og kartlagte. Etter en grundig vurdering kan likevel gastric sleeve være aktuelt for enkelte. Begge metodene gjør det enklere å gå ned i vekt fordi man blir fortere mett og mindre sulten etter operasjonen.
Fedmeoperasjon frarådes for:
Personer med alvorlig psykisk sykdom eller aktivt rusmisbruk bør som regel ikke opereres
Fedmeoperasjon frarådes også dersom man enten ikke forstår, ikke ønsker eller ikke er i stand til å følge opp de retningslinjer som gjelder etter operasjon.
Ved alternativt ønskje om kirurgi, får du innkalling til forkurs. Dette er eit heildagskurs på Lærings- og mestringssenteret og klasseromsundervisning. Målet med kurset er at du skal ha god kunnskap om kirurgi og tida før og etter ein eventuell operasjon. Det er omlag 15 deltakarar på kvart kurs og du får inngåande informasjon frå:
- Psykolog; undervisning og innsamling av eigenerklærings-skjema
- Klinisk ernæringsfysiolog; om kosthald før og etter operasjon
- Kirurg; går gjennom operasjonsmetode.
- Plastikk-kirurg; fortel om moglege alternativ for plastikk-kirurgi.
- Sjukepleiar; går gjennom pre- og postoperative rutinar og informerer om kontrolrutinar.
- Forskar; informerer om aktuell forsking på området og inviterer til å delta.
- Brukarrepresentant; fortel om eigne erfaringar.
Etter forkurset får du innkalling av psykolog. Psykologen har vurdert eigenerklæringsskjemaet og bidreg med ulike utfordringar. Neste steg er innkalling til kirurg der den endelege avgjerda blir teken.
Gastric sleeve - fedmeoperasjon