Rusavhengig - Motiverande intervju (MI) i rusbehandling

Psykisk helsevern

Motiverende intervju (MI) er en samtaleteknikk som baserer seg på kunnskapen om hvordan en persons motivasjon for å endre seg kan økes gjennom samtale med en hjelper, selv når personen har motstridende tanker og følelser i forhold til å endre egen adferd. Motivasjon for endring kan formes og bli påvirket av relasjonen mellom hjelper og pasient og måten hjelperen prater med pasienten om hans helse på.

1. Før

Det kan være lurt å tenke gjennom hva du ønsker behandling for og allerede når du søkes inn begynne å tenke over mål for behandlingen, og om du klarer å gjøre noen små endringer i ventetiden er det verdifullt.

2. Under

Bruk av MI i behandling av rusmiddelavhengighet kan øke sjansen for at du følger dine egne målsetninger med behandlingen og kan være en viktig bidragsyter til at du blir værende i og fullfører behandlingen. Det er dine tanker og følelser som står i sentrum.

3. Etter

Det er viktig at du bruker det du har lært i behandling. Strategier for å hindre tilbakefall vil også være tema i slutten av en terapi.

Psykisk helsevern

Helse Førde, Klinikk for Psykisk helsevern, postboks 1000, 6807 Førde.